Veelgestelde vragen Stromer speed-pedelecs

Wet- en regelgeving

Welke kleur kentekenplaat moet er op mijn speed-pedelec?

Sinds 1 januari 2017 valt de speed-pedelec volgens de Nederlandse regelgeving onder de bromfietsen. Dit betekent dat je speed-pedelec voorzien moet zijn van een gele kentekenplaat.

Moet ik een helm dragen op mijn speed-pedelec?

Aangezien je speed-pedelec onder de bromfietsregelgeving valt, ben je verplicht een helm te dragen. Dit hoeft geen integraalhelm te zijn, zoals voor een reguliere bromfiets. Wij verkopen helmen die speciaal ontworpen zijn voor speed-pedelecs.

Wat is de maximale toegestane snelheid voor mijn speed-pedelec?

Op de rijbaan mag je op je speed-pedelec maximaal 45 km/u rijden. 

Wat is mijn plaats op de weg als speed-pedelecrijder?

Voor jou gelden dezelfde verkeersregels als voor bromfietsers. De algemene regel is: buiten de bebouwde kom rijd je op het fiets-/bromfietspad en binnen de bebouwde kom rijd je op de rijbaan. Soms wijken de regels in de plaatselijke gemeente hier vanaf. Een verkeersbord bepaalt jouw plek op de weg en moet je gebruikmaken van het fiets- of bromfietspad.

Moet ik een rijbewijs hebben om op een speed-pedelec te rijden?

Je hebt een AM-rijbewijs (brom-/snorfietsrijbewijs) nodig om een speed-pedelec te mogen rijden.

Eigenschappen Stromer speed-pedelecs

Welke framemaat Stromer is geschikt voor mij?

Bij het bepalen van de juiste framemaat zijn drie zaken belangrijk: lichaamslengte, lengte van de benen en bovenlijf. Kijk er samen met je verkoopadviseur naar. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Wat is de actieradius van een Stromer?

De actieradius van een Stromer is afhankelijk van veel factoren, onder andere de accucapaciteit. Die wordt vaak weergegeven in Wattuur (Wh). Verder is ook de temperatuur een belangrijke factor voor de actieradius. Door je accu bij kamertemperatuur op te laden, vergroot je de actieradius behoorlijk. Bij koud weer kan de accucapaciteit omlaag gaan door de temperatuursafhankelijkheid. Dit is gelukkig tijdelijk. Wordt het weer warmer, dan neemt de capaciteit weer toe. De accu zal ook door de tijd heen in capaciteit afnemen. Een Stromer-accu heeft een hoge begincapaciteit en accucelkwaliteit. Daarom hoef je je geen zorgen te maken over capaciteitsafname. Ook onderhoud en bandenspanning hebben invloed op de actieradius.

Zijn er Stromer-modellen voor lange mensen?

De hoogst beschikbare framemaat van Stromer is een XL. Sommige mensen denken dat dit te weinig is voor hun lengte. Maar Stromer heeft speciaal gekozen voor een compacter frame met langere zadelpen. Dit zorgt ervoor dat de stijfheid van het frame een optimale wegligging kan blijven garanderen bij hoge snelheden. Dus zelfs als je langer bent dan 2 m, kun je gewoon op een Stromer rijden.

Zijn er Stromer-modellen voor korte mensen?

Voor het kleinste model, framemaat M, heb je een minimale binnenbeenlengte van 65 cm nodig. Daarom is een Stromer ook geschikt voor kortere mensen.

Hoeveel jaar garantie heb ik op mijn Stromer?

Op een Stromer zit standaard 2 jaar garantie. Dit kun je aan het einde van het tweede jaar verlengen met 1 jaar extra. Je krijgt dan dus 3 jaar fabrieksgarantie.

Zijn er damesmodellen verkrijgbaar van Stromer?

De comfortmodellen van Stromer hebben een diepere bovenbuis en zijn dus te classificeren als damesmodellen. Deze modellen zijn uiteraard ook geschikt voor mannen die wat slechter te been zijn. Stromer heeft ervoor gekozen om de dubbele buis bij zijn comfortmodellen te behouden. De dubbele buis bevordert namelijk de stijfheid van het frame, waardoor de speed-pedelec stabieler op de weg ligt.

Hoe vergroot ik de zichtbaarheid op mijn Stromer?

Om je zichtbaarheid te vergroten, raden wij aan om reflecterende kleding te dragen. Daarnaast is het mogelijk om volledig reflecterende tassen aan je Stromer te  hangen. Hierover kunnen wij je in de winkel uitgebreid informatie geven.

Hoe zet ik mijn Stromer goed op slot?

De ST2, ST3 en ST5 zijn standaard uitgerust met het OMNI C Display. Dit systeem communiceert via 3G met een app, die je op je telefoon installeert. Het OMNI C Display heeft een lock-functie, waarbij het achterwiel elektronisch wordt geblokkeerd en er een alarmfunctie wordt geactiveerd bij poging tot diefstal. Je krijgt een melding op je telefoon, zodat je direct op de hoogte bent van de diefstalpoging. 

Voor het veilig stallen van je fiets is dit meestal niet voldoende. Wij raden daarom aan om je Stromer te voorzien van een extra slot. Je hebt daarbij de keuze uit verschillende mogelijkheden. Zo is het mogelijk om een ringslot te monteren of te werken met een losse kabel en/of vouwslot.

Is het mogelijk om meer vering op mijn Stromer te krijgen?

Stromer biedt de mogelijkheid om je speed-pedelec in de fabriek te voorzien van zowel voor- als achtervering. Helemaal origineel en in stijl van de Stromer.

Houding en pijnen

Ik heb zadelpijn op mijn Stromer. Hoe los ik dit op?

De speed-pedelecs van Stromer zijn ontworpen om op hoge snelheid te rijden. Hiervoor zijn ze sportief uitgerust. Misschien wel iets te sportief naar jouw smaak en zoek jij een zachter zadel. Of je hebt een medische geschiedenis, waardoor je een speciaal zadel nodig hebt. In beide gevallen hebben we al veel klanten geholpen met een op maat aangemeten SQlab-zadel. De zadels en de meetmethode zijn door medische experts ontwikkeld. Kom voor persoonlijk advies langs bij ons in de winkel.

Ik heb rugpijn op mijn Stromer. Hoe los ik dit op?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend, maar ook een erg lastig probleem. De oorzaak van de klachten kan behoorlijk verschillen. Meestal is de verbetering van de fietshouding de oplossing. Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Kom daarom langs in onze winkel als je een aangemeten oplossing wilt hebben.

Hoe voorkom ik pijn in mijn polsen op een Stromer?

Pijn in de polsen kan een gevolg zijn van de zithouding, of (de afstelling van) de handvatten. Net als bij andere pijnen bij het fietsen geldt: persoonlijk advies is het beste, kom een keer langs in onze winkel.

Hoe staat het zadel van mijn Stromer voor mij het beste afgesteld?

De hoogte van het zadel is perfect als je met je tenen net bij de grond kan en de knieรซn net niet helemaal uitstrekt bij het trappen. Het zadel zelf zit voor de meeste mensen horizontaal het beste. Sommigen zitten beter met de zadelpunt iets omhoog of iets omlaag. Wil je het zadel iets anders afstellen? Schroom niet om bij onze werkplaats langs te komen. Wij helpen je graag verder.

Het OMNI systeem

Hoe verbind ik mijn smartphone met mijn Stromer?

Wij activeren je Stromer op het moment dat je hem aanschaft. Je krijgt vanuit Zwitserland je inloggevens via de mail. Wanneer je de Stromer OMNI-app uit de Play Store of App Store gedownload hebt, vul je deze gegevens in. Hierna heb je automatisch toegang hebben tot je OMNI-platform.

Ik ben mijn gebruikersnaam of wachtwoord van de Stromer OMNI-app vergeten. Wat moet ik doen?

Klik op de โ€˜ik ben mijn wachtwoord/gebruikersnaam vergetenโ€™-optie en je krijgt nieuwe inloggevens toegestuurd.

Hoe pas ik de ondersteuning van mijn Stromer aan?

Om de ondersteuning van je Stromer aan te passen, open je de OMNI-app. Slide รฉรฉn pagina naar rechts. Selecteer vervolgens โ€˜Motor Tuningโ€™. Hier pas je de snelheid, koppel en optrekversnelling aan.

Wat geeft het streepje aan als ik mijn Stromer in stand 2 zet?

Als je een aangepaste ondersteuningsstand in je Stromer ingeladen hebt, geldt de aanpassing voor de tweede ondersteuningsstand. Het streepje geeft aan dat de aanpassing is doorgevoerd en beschikbaar is.

Hoe vind ik mijn Stromer terug in een fietsenstalling?

Via de OMNI-app laat je de verlichting van je Stromer knipperen. Klik hiervoor op de kaart. Selecteer daarna de โ€˜flashโ€™-optie. Dit is de vierde optie onder de kaart. Het licht zal nu knipperen. Op die manier vind je je Stromer altijd terug, ook op grotere afstand.

Wat gebeurt er als mijn Stromer gestolen is?

Als de lockfunctie ingeschakeld is, springt je Stromer bij een verplaatsing van 10 tot 20 meter in de diefstalmodus. Hierdoor blokkeert het achterwiel, gaat de verlichting knipperen, de claxon geluid maken en gaat er automatisch een bericht naar Zwitserland. Stromer stelt jou via e-mail en SMS op de hoogte van de diefstal. Via de OMNI-app kun je de fiets live volgen. Je Stromer teruggevonden? Dan kun je de diefstalmodus weer uitschakelen. Zie hiervoor de volgende vraag.

Hoe haal ik mijn Stromer van de diefstalmodus?

Via de OMNI-app schakel je de diefstalmodus uit. Smartphone niet bij de hand? Voer dan je code in op het display van de Stromer. 

Hoe kan ik mijn ritdata uitlezen op het OMNI-platform?

In de app lees je alle ritdata af onder het kopje โ€˜Statisticsโ€™. Deze vind je op de derde pagina (menu) in de Stromer-app.

Hoe vind ik de dichtstbijzijnde Stromer-dealer?

Klik op de kaart in je Stromer-app. Door te klikken op het gebouwtje (optie 3) onder de kaart ga je naar de dichtstbijzijnde Stromer-dealer. Als je het icoon op de kaart selecteer, krijgt je de gegevens van de dealer te zien. Met het gebogen pijltje aan de rechterkant ga je naar Google Maps. Daar zie je gelijk de routebeschrijving naar deze dealer.

Financiering en kosten

Kan ik een Stromer speed-pedelec leasen?

Voor de financiering van een Stromer hebben wij afspraken met maar liefst 5 leasemaatschappijen in Nederland. Zo kunnen wij altijd een aanbod doen dat past bij jouw wensen. Je bepaalt zelf hoeveel je nu betaalt en hoeveel je later gespreid betaalt. Liever de hele fiets laten financieren? Dat kan natuurlijk ook. Je hebt de keuze uit een looptijd van 24 tot 76 maanden. Meer informatie? Kom gerust langs in onze winkel. Wij voorzien je graag van passend advies.

Hoe verzeker ik mijn speed-pedelec?

Voor het verzekeren van je Stromer kun je ook bij ons terecht. De verzekeringen brengen wij onder ENRA Verzekeringen Nederland. Zij bieden een compleet pakket aan met onder andere WA-, diefstal- en schadeverzekering. Natuurlijk kun je ook alleen voor de wettelijk verplichte WA-dekking kiezen.

Zijn er nog belastingvoordelen of subsidies voor de aanschaf van een Stromer speed-pedelec?

Dit verschilt per situatie. Wel is het zo dat de overheid het groene rijden sterk stimuleert. Zo is er op dit moment het leaseplan van de zaak. En ondernemers hebben de mogelijkheid om investeringsaftrek aan te vragen (KIA, MIA en VAMIL).

Onderhoud

Hoe vaak moet ik de ketting van mijn Stromer smeren?

Hoe vaak je de ketting moet smeren verschilt per situatie. Een regel die je aan kunt houden is: iedere 200 a 300 km controleren of de ketting een doffe kleur heeft. Als het loopvlak van de ketting glimmend, bloot metaal is, dan is het wijs om er wat olie op te doen.

Hoe smeer ik zelf de ketting van mijn Stromer?

De ketting moet gesmeerd te worden met olie, niet met vet. Het optimale smeermiddel loopt tussen de kettingschakels en laat maar een dun laagje op de ketting achter. Hierdoor loopt de aandrijving soepel, maar de ketting trekt geen vuil aan. Een dunne olie werkt hiervoor het beste. Zet tijdens het smeren de fiets stabiel neer of hang hem op. Laat een klein beetje olie over de ketting lopen, terwijl je de pedalen achteruit draait. Gebruik niet te veel olie. Met een doekje veeg je de overbodige olie af. Fiets een klein rondje na het smeren en schakel over alle bladen heen, zodat de hele aandrijving gesmeerd is.

Mijn schijfrem piept. Kan ik hier wat aan doen?

Een piepende schijfrem is in principe niet erg. De remkracht wordt er niet echt minder van. Wel kan het een irritant geluid zijn. Het piepen van de rem komt meestal door vettigheid of zout op de schijf. Tijdens het remmen trilt het remblokje eroverheen. Het gevolg is een vibratie op hoge frequentie. Maak de schijf schoon met een doekje om van het gepiep af te komen. Helpt dat niet? Remreiniger is een rigoureuzer middel dat vrijwel alle aanslag van je schijf verwijdert.

Wat kan ik zelf aan onderhoud doen aan mijn Stromer?

Het smeren van de ketting, de banden op spanning controleren, af en toe grondig poetsen en de metalen onderdelen vet houden. Allemaal dingen die je thuis kunt doen en die enorm bijdragen aan de levensduur van je Stromer. Voor specifieke vragen of problemen kun je natuurlijk altijd bij ons terecht.

Wat is de optimale bandenspanning voor mijn Stromer speed-pedelec?

De Stromer is zonder veerpakket best wel stug. Een groot deel van het comfort haalt je uit de banden. Daarom raden wij een bandenspanning van 2,5 tot 3,0 bar aan. 

Wat moet ik doen bij een technisch probleem dat ik niet ken?

Neem zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op of kom even langs in de winkel. Neem het zekere voor het onzekere. Als we een technisch probleem in het beginstadium verhelpen, is de kans op blijvende schade het kleinst.

Wat is de geadviseerde service-intervaltijd?

De service-interval hangt af van de gebruiksomstandigheden en het eigen onderhoud. Houd er rekening mee dat gebruik in de winter een zwaardere belasting voor de speed-pedelec is dan in de zomer. Ons advies is dan ook om je Stromer minimaal bij elke 6000 km bij ons langs te brengen.

Hoe houd ik mijn Stromer schoon?

Het is een goede gewoonte om af en toe je Stromer af te nemen met een droge doek. Schoonmaken met water moet je proberen te voorkomen. Is er geen andere optie? Zorg er dan voor dat het water niet in de lagers komt en vermijd het gebruik van hoge druk. Zorg bij het gebruik van water altijd dat de accu uit de fiets is. Laat je Stromer eerst goed drogen voordat je de accu terugplaatst.

Overige

Wat is een speed-pedelec?

Een speed-pedelec is een elektrische fiets die ondersteuning geeft tot maximaal 45 km/u. Dit is sneller dan de maximum ondersteuningssnelheid van 25 km/u waarop regulier elektrische fietsen zijn begrensd. Door de hogere snelheden vallen speed-pedelecs onder de bromfietsregels met de verplichtingen, die daarbij horen.

Is het veilig om op een speed-pedelec te rijden?

De speed-pedelecs van Stromer zijn ontworpen voor het gebruik op hoge snelheid. Een Stromer heeft een zeer stabiel frame, goed contact met de weg en een hoog remvermogen. Ondanks al deze passieve veiligheidsaspecten is het juiste gebruik heel belangrijk. Het dragen van goede fietskleding hoort daar zeker ook bij. Zo moet je bijvoorbeeld bij aanschaf van een helm controleren of deze voldoet aan de NTA 8776-norm.

Welke kleding kan je het beste dragen op een speed-pedelec?

De ervaring leert dat plezierig fietsen begint met goed materiaal. Uiteraard biedt Stromer een uitstekende speed-pedelec aan, maar regen en warme dagen kunnen het fietsplezier verminderen. Voor persoonlijk advies of het passen van kleding ben je altijd welkom in onze winkel.

Kan ik een proefrit maken op een Stromer speed-pedelec?

Wil je een proefrit maken? Bij Riesewijk exclusives kun je alle modellen uitproberen en huren voor een langere testperiode. Neem telefonisch contact op of stuur een mailtje om een afspraak te maken. Uiteraard ben je ook van harte welkom in onze winkel.

Hoe neem ik mijn laptop veilig en droog mee?

Wij raden het sterk af om een tas op je rug te dragen tijdens het fietsen. Dit levert een natte rug en minder rijcomfort op. Op de smalle, custom-made bagagedrager van Stromer kun je perfect Ortlieb tassen hangen. Door het gepatenteerde bevestigingssysteem zijn deze tassen makkelijk op de bagagedrager vast te maken en weer los te halen. Naast normale fietstassen levert Ortlieb ook aktetassen, schoudertassen en waterdichte laptophoezen. Specifieke vragen? Neem contact met ons op!