myStromer_Label_RotY_2020_Netherlands_RZ@2x.png

5 tips om je Stromer accu in de winter te onderhouden

Deel dit:

++ Het begint weer kouder te worden. Heerlijk als we weer met sneeuwballen kunnen gooien of kunnen schaatsen. Het is als Stromer-eigenaar enorm belangrijk om je favoriete vervoersmiddel niet stil laten te staan. Je accu heeft namelijk juist in de winter aandacht en onderhoud nodig. Doe je helemaal niks aan je accu in de winter? Dan kan hij zelfs helemaal kapot gaan! --

Help ik kan minder kilometers op mijn accu maken…

Geen paniek! Het is heel normaal dat, door de invloed van kou, de accu 10 tot 15% minder rendement heeft in de winter. De energie in een accu ontstaat simpelweg doordat elektronen in beweging komen. En dat doen ze nu eenmaal slechter naarmate de temperatuur daalt.

Om je accu in topconditie te houden is het belangrijk dat je ook in de winter regelmatig op de fiets stapt. Opladen na elke (korte) rit is niet nodig, maar het wordt afgeraden om door te rijden tot de accu helemaal leeg is.Staat de fiets wekenlang stil, dat kan er een zogenoemde diepontlading optreden. Daarmee wordt de accu in principe onbruikbaar, want hij is eenvoudigweg niet meer op te laden. Vervangen is de enige oplossing. Dat willen we natuurlijk voorkomen.

5 tips om de levensduur van je Stromer accu te verlengen

  • Stromer adviseert de accu te bewaren in een ruimte waar het om en nabij de 20℃ is.
  • Berg de accu van je Stromer nooit leeg op, maar zorg dat hij minimaal voor 40% opgeladen is. Zo voorkom je diepontlading al voor een groot deel.
  • Om in topconditie te blijven moet een fietsaccu regelmatig opladen en weer ontladen, bijvoorbeeld door ermee te fietsen. Als je in de wintermaanden je fiets niet gebruikt, laad de accu dan minimaal één keer per maand op. Een accu loopt namelijk ook bij geen gebruik langzaam leeg (dit noemen we zelfontlading).
  • Het opladen van fietsaccu kun je in een schuur, berging of garage doen. Bij voorkeur nooit binnenshuis of in een aan het huis verbonden stalling. Fietsaccu's kunnen soms ontbranden. Wij adviseren daarom om altijd een oogje in het zeil te houden tijdens het opladen. Laad de accu daarom niet ’s nachts op of wanneer je weg bent. Zodra de accu opgeladen is, moet de accu worden losgekoppeld. En haal dan meteen de lader van de stroom.
  • Zoals gezegd: in de winter haal je iets minder kilometers uit een accu dan in de zomer. Dit verschil zal zelden meer zijn dan 5 tot 10 procent. Om je fietsaccu zo lang mogelijk goed te houden, is het beste advies om hem te blijven gebruiken. Ook in de winter. Tussen de koude en barre winterdagen door zijn er altijd wel een paar mooie dagen waarop je naar buiten kunt om een (kort) fietstochtje te maken op je elektrische fiets.
Ik twijfel over mijn accu...

Mocht je het niet vertrouwen, kan je natuurlijk altijd een onderhoudsafspraak maken. We kijken graag met je mee.

accu stromer.png